En dan is het weer eens zo’n dag dat heel Nederland vaststaat. Dikke rijen dampende auto’s trekken aan mijn gezichtsveld voorbij. Het stoort me niet. Ik zit in de trein en dat bevalt prima. Het wordt een prachtige, relaxte rit vanuit Nijmegen naar een, naar later blijkt, evenzo prachtige, relaxte stad. Haarlem staat op het programma. In gedachten kijk ik uit het raam… lammetjes, jonge ganzen, veulens, kalfjes… Nieuw leven overal. Het is tijd voor iets nieuws. Nieuwe wendingen, nieuwe kansen, nieuwe projecten, nieuwe klanten.

Het Noord-Hollands Archief is zo’n klant.

Bomvol oud materiaal, maar nieuw. Een nieuwe klant in een nieuwe omgeving met veel nieuwe perspectieven voor MY-LEX®.

Roomyla Choenni, informatiemanager en projectleider e-Depot heet mij welkom in de Janskerk, de indrukwekkende omgeving waarin het Archief huist. Het ruikt er naar historie, de rijkdom van het nationaal geheugen is voelbaar tot in de specie van de stenen.

Het gesprek zet zich voort met directeur Lieuwe Zoodsma, Roomyla, en communicatieadviseur Annabelle Arntz. Een prettig gesprek waarin vol lof gesproken wordt over de wijze waarop MY-LEX® het project heeft opgepakt. Aan de wens om enerzijds de interne bronnen en anderzijds de informatie vanuit het e-Depot te kunnen ontsluiten via de eigen website is voldaan. Het centrale zoeksysteem MY-LEX Overheid® staat ook in deze nieuwe omgeving van nationale archieven voor een krachtige en gebruiksvriendelijke ontsluiting van de gewenste informatie middels een eenvoudig zoekveld. Afhankelijk van de beschikbare metadata is een verfijning gemaakt in de wijze waarop de zoekresultaten getoond worden. Er is hierin een verschil in wie de gewenste zoekopdracht invoert. Een publieke search is beperkter dan die van de medewerker welke de mogelijkheid heeft om meerdere interne bronnen tegelijkertijd te doorzoeken. Voor hen is een federated search over alle bronnen mogelijk, alle bestanden, netwerkschijven en mailwisselingen worden hierin meegenomen. Gebruikersrechten worden met het ingeven van de zoekopdracht direct uitgelezen, zo krijgt elke gebruiker alleen die informatie te zien waartoe hij of zij bevoegd is.

Het Noord-Hollands Archief beweegt zich graag in de frontlinie en is dan ook blij dat met de implementatie van MY-LEX Overheid® zij als eerste in Nederland het e-Depot op deze wijze hebben kunnen ontsluiten. Daar is aandachtig voorwerk aan vooraf gegaan. Roomyla werkte samen met collega Antoinet Nijssen aan een accurate en volledige weergave van de juiste informatie binnen een begrijpelijke context. Belangrijk in het hele proces is dat er gebouwd is binnen de infrastructuur van het Nationaal Archief.

Hierdoor is het voor alle aangesloten organisaties en overige archieven mogelijk gemaakt om hun documentaire informatie via deze weg te ontsluiten. Nauwgezet overleg met de aangesloten organisaties heeft ervoor gezorgd dat er gewerkt is aan een duurzame ontsluitingsoplossing van alle archieven voor alle Archieven. Het rijke verleden onder je vingertoppen. Toegankelijk, veilig en volledig. De complexiteit van toekomstbestendig archiefbeheer, zo op het oog en in gebruik, een stukje eenvoudiger gemaakt.

Voor MY-LEX® is naast de juridische wereld en diverse overheden nu ook de fascinerende wereld van de Archieven ontsloten. Een mooie resultante van een mooi project. Via de oude omgeving van de Janskerk in Haarlem, met de fysieke opslag van oudsher, maar met de wetenschap dat zij tot in lengte der dagen veilig digitaal zijn opgeslagen, wandel ik de oude stadskern in, waar ik nog een prachtige, relaxte dag zal hebben, voordat ik de trein naar Nijmegen weer instap.

Door: Chantal Fransen