
Woningcorporaties hebben de laatste jaren enorme stappen gezet als het gaat om het gebruik en management van data. Maar wat is voor hen de volgende stap om gegevens zo optimaal mogelijk te gebruiken en zo processen te optimaliseren? CorporatieGids.nl sprak erover met Manager Sales en Relaties Tony Jans, Accountmanager Rob Koomans en Commercieel Directeur Sean Moayedi van MY-LEX.
Het inzichtelijk krijgen van data is de laatste jaren voor steeds meer corporaties een uitdaging, begint Rob het gesprek: “We spreken veel woningcorporaties en komen steevast hetzelfde tegen. Men is vaak bezig met uitfaseringsvraagstukken waarbij ze uitdagingen ondervinden over het inzichtelijk krijgen van hun gegevens. Dat zegt veel over de kwaliteit, maar ook over de bronnen waarin ze opgeslagen zijn. Woningcorporaties die wij spreken weten dat zij stappen moeten gaan ondernemen, maar er is echter nog wel een serieuze afstand af te leggen voordat men bij het einddoel is bereikt.”
Op de vraag wat goed datamanagement precies inhoudt, zegt Tony inzage krijgen in je gestructureerde én ongestructureerde data. “Pas daarna kun je stappen zetten om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast is er een verschil tussen beleid inzake data en de uitvoering ervan. Je kunt het beleid prima op orde hebben, maar als de praktische uitvoering niet volgens beleid gebeurt, dan schiet de organisatie er niets mee op.”
Aan de slag gaan met data is volgens Rob essentieel om de huurderstevredenheid verder te verbeteren. “Wanneer een huurder een vraag heeft of inzage in data wil, is het zaak hen snel te kunnen bedienen. Dit begint bij toegang tot de data binnen de corporatie. Er zijn in de loop der tijd steeds meer bronnen gekomen waarin gegevens worden gegenereerd of opgeslagen, zoals DMS-oplossingen, klantportalen, ERP-systemen of e-mailapplicaties. Dit maakt het geheel onoverzichtelijk en tijdrovend om de juiste informatie – als deze al actueel is – te zoeken.”
MY-LEX is namelijk marktleider in de overheidssector. Op de vraag wat corporaties van deze organisaties kunnen leren, vertelt Sean: “In deze sector bedienen wij 100 klanten, van klein tot aan de gemeente Rotterdam. Hierbij zien we dat er veel beweging is tussen zaak- en taaksystemen en DMS-oplossingen. Dit is vergelijkbaar met de beweging van ERP- en DMS in de corporatiesector. Ook zien wij veel beweging naar Sharepoint-oplossingen. Dit is bij een grote hoeveelheid data en zoekopdrachten een kostbare optie. De oude data beschikbaar houden in Legacy en schoon beginnen is dan een slimmere keuze.”
Het uitfaseren van oude systemen blijft de komende jaren ook een veelvoorkomend vraagstuk, sluit Rob af: “Voor een derde project zijn wij gevraagd voor het uitfaseren van een Corsa-applicatie. Deze bron kennen wij heel goed vanuit de overheidssector waardoor wij hier snel en efficiënt werk van kunnen maken. Wij hebben naast deze bestaande Corsa-connector meer dan zeventig connectoren op de plank liggen die direct ingezet kunnen worden. Datamanagement kent veel verschillende invalshoeken en uitdagingen. Door hier goed mee om te gaan, zijn corporaties in staat data nog beter te gebruiken en hun huurders nog beter te bedienen.”
Bron: CorporatieMedia, Foto: MY-LEX
Contentintegratie definieert het proces van het verzamelen, structureren, rangschikken en toegankelijk maken van alle relevante gegevens voor een professional in een bepaald segment, via één portaal of vanaf meerdere applicaties.
De geschiedenis van een pioneer
MY-LEX is een softwarebedrijf dat zich in de afgelopen 35 jaar gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van technologie en oplossingen voor informatie-ontsluiting, contentintegratie en in de laatste jaren, voor het beheer van de volledige document-lifecycle.
Van organisatiebrede applicatie-integratie en ontsluiting, uitfaseren van oude systemen, toegang tot geo-attributen, archiveren en anonimiseren, tot het vernietigen van documenten.
Abonneer je op onze nieuwbrief